Uppteckning nummer NM-TNM1527

Titel: löveribeskyllning - pojken grävde ……….

Socken/stad: Sättna

löveribeskyllning - pojken grävde under fähusknuten, två kor dog.

Lega sin Hoorunger, dess vthan skall Jsaakz bordher Per Pederson om sine 10 åhr, gräfwit vndher hans Södhre Fähuus-/fol.69/ knut 1685 siette dag Juhl, hwraf skiedt att hans 2:ne Koor dagen effter siuknadhe, och icke långt ifrån dhe hadhe dödt sin Koos, begiärandes H:o Karin måtte plichta för sine ohöflige Ordh, och sedan dhen gåssen wijst att gräfwa vndher hans fähuus/,/ dherföre ansees som för annat Löfjerij.

Ur: Svea Hofrätts arkiv. Ren.domb. Härads m.fl. Rätt.domb. för 1686. Västernorrland m.fl. län, vol. 7. Fol. 66, 68 v, 69, RA.